Scena za szybą jest projektem skierowanym do każdego odbiorcy szeroko pojętej kultury. Lokal, który  powstał w Szopienicach-Burowcu – nieco zapomnianej, wschodniej dzielnicy Katowic, mieści się w niepozornej przestrzeni, która od przechodniów oddzielona jest tylko witrynowymi szybami. Dzięki temu każdy przechodzień nie mija obiektu obojętnie równocześnie mając możliwość zajrzenia do środka.

Wnętrze to powstało na początku 2019 roku jako oddolna inicjatywa Fundacji Konsek Kultury, dzięki wsparciu miasta Katowice w ramach programu „Lokal na kulturę”.
Początkowo było głównie miejscem, w której nasi koledzy po fachu – muzycy – mogli rozwijać swoje pasje, lecz obecnie projekt ten cały czas ewoluuje. W Scenie za szybą miały już miejsce liczne koncerty, projekcje filmowe czy wernisaże. Wymienić można tutaj festiwal KaToNacje, Festiwal Młodych, wernisaże fotografii Marka Lochera oraz Erica van Nieuwlanda, projekcje filmowe cyklu W starym kinie czy serię warsztatów muzycznych dla najmłodszych Muzykobajki. Pomimo swojej krótkiej historii lokal stał się rozpoznawalnym miejscem na mapie kulturalnej Katowic jak również Śląska.

Sala kameralna Sceny zaszybą posiada, pomimo swojej małej kubatury 32 miejsca siedzące(maksymalnie 40), stylową dębową scenę, współczesny krótki fortepian (Steingraeber&Söhne),cyfrowy rzutnik wraz z ekranem, jak również nagłośnienie i oświetleniesceniczne. Przytulna przestrzeń kreuje niepowtarzalną atmosferę, w którejkameralne muzykowanie wraca do swoich korzeni. W takich okolicznościach kontaktmuzyka ze słuchaczem jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Dodatkowo lokalposiada salę przeznaczoną do ćwiczeń, w której muzycy mogą w spokoju pracowaćnad swoim warsztatem. Dzięki klawesynowi (kopia instrumentu Pascala Taskina)czy historycznemu fortepianowi stołowemu (Broadwood&Sons) również wielbiciele nurtu muzykidawnej mogą bez ograniczeń rozwijać tu swoje pasje. Dodatkowym atutem sąwytłumione pomieszczenia, by zarówno artyści, jak i mieszkańcy ulicyPrzedwiośnie mogli się czuć komfortowo.

Ważnym punktem działalności Sceny za szybą są lekcje oraz warsztaty prowadzone przez wykwalifikowanych muzyków, którzy są związani z lokalem. Fundacja Konsek Kultury wspiera wszelkie kierunki kulturalnego kształcenia, dlatego zarówno wytrawni melomani, osoby poszukujące nowych inspiracji czy muzycy-amatorzy są u nas mile widziani. Chcemy, by miejsce to stało się początkiem samodzielnych poszukiwań, przez co muzyka czy sztuki wizualne, staną się jeszcze bardziej dostępne dla spragnionej artystycznych wrażeń publiczności.