Projekty

Scena za szybą

Scena za szybą jest projektem skierowanym do każdego odbiorcy szeroko pojętej kultury. Lokal, który  powstał w Szopienicach-Burowcu – nieco zapomnianej, wschodniej dzielnicy Katowic, mieści się w niepozornej przestrzeni, która od przechodniów oddzielona jest tylko witrynowymi szybami. Dzięki temu każdy spacerowicz nie mija obiektu obojętnie, równocześnie mając możliwość zajrzenia do środka. Wnętrze to powstało na początku 2019 roku jako oddolna inicjatywa Fundacji Konsek Kultury, dzięki wsparciu miasta Katowice w ramach programu „Lokal na kulturę”. Początkowo było głównie miejscem, w której nasi koledzy po fachu – muzycy – mogli rozwijać swoje pasje, lecz obecnie projekt ten cały czas ewoluuje. W Scenie za szybą miały już miejsce liczne koncerty, projekcje filmowe czy wernisaże. Wymienić można tutaj festiwal KaToNacjeFestiwal Młodych, wernisaże fotografii Marka Lochera oraz Erica van Nieuwlanda, projekcje filmowe cyklu W starym kinie czy serię warsztatów muzycznych dla najmłodszych Muzykobajki. Pomimo swojej krótkiej historii lokal stał się rozpoznawalnym miejscem na mapie kulturalnej Katowic jak również Śląska. Sala kameralna Sceny za szybą posiada, pomimo swojej małej kubatury 32 miejsca siedzące (maksymalnie 40), stylową dębową scenę, współczesny krótki fortepian (Steingraeber&Söhne), cyfrowy rzutnik wraz z ekranem, jak również nagłośnienie i oświetlenie sceniczne. Przytulna przestrzeń kreuje niepowtarzalną atmosferę, w której kameralne muzykowanie wraca do swoich korzeni. W takich okolicznościach kontakt muzyka ze słuchaczem jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Dodatkowo lokal posiada salę przeznaczoną do ćwiczeń, w której muzycy mogą w spokoju pracować nad swoim warsztatem. Dzięki klawesynowi (kopia instrumentu Pascala Taskina) czy historycznemu fortepianowi stołowemu (Broadwood&Sons) również wielbiciele nurtu muzyki dawnej mogą bez ograniczeń rozwijać tu swoje pasje. Dodatkowym atutem są wytłumione pomieszczenia, by zarówno artyści, jak i mieszkańcy ulicy Przedwiośnie mogli się czuć komfortowo. Ważnym punktem działalności Sceny za szybą są lekcje oraz warsztaty prowadzone przez wykwalifikowanych muzyków, którzy są związani z lokalem. Fundacja Konsek Kultury wspiera wszelkie kierunki kulturalnego kształcenia, dlatego zarówno wytrawni melomani, osoby poszukujące nowych inspiracji czy muzycy-amatorzy są u nas mile widziani. Chcemy, by miejsce to stało się początkiem samodzielnych poszukiwań, przez co muzyka czy sztuki wizualne, staną się jeszcze bardziej dostępne dla spragnionej artystycznych wrażeń publiczności.
Więcej: www.scenazaszyba.pl

KaToncje

KaTonacje to festiwal promujący katowickich artystów, prezentujący różnego tonacje (kolory) muzyki.
Tematyką przewodnią festiwalu jest synestezja, czyli tzw. równoczesne postrzeganie.
Nasi artyści wcielą się w synsetetów, próbując wybrać program koncertu pod wcześniej narzuconym im przez odbiorców kolor/tonację koncertu.
„Drażnią mnie jaskrawe, rozświetlone zapachy. Najjaśniej pachnie mocny alkohol”.
„Piątek smakuje jak lody pistacjowe”.
„– To oczywiste, że tonacja Es-dur jest czerwono-różowa.
– Ależ skąd. Raczej szafirowa.
Głos z przyszłości: – Panowie, obaj nie macie racji. Es-dur jest krwisto-czarna”.
Większości przeciętnych zjadaczy chleba powyższe wypowiedzi wydadzą się całkowicie abstrakcyjne, ponieważ postrzegają oni zjawiska wizualne wyłącznie oczami, słuchowe wyłącznie uszami, dotyk receptorami w skórze itd. Widoczne w tych przykładach „pomieszanie zmysłów” podróżnik i naukowiec Francis Galton (kuzyn Karola Darwina) nazwał synestezją. Termin wywodzi się z greki: syn oznacza współdzielenie, a aisthesis odczuwanie, postrzeganie. Taka swoista jedność wrażeń zmysłowych to zjawisko z pogranicza percepcji i wyobraźni, przez jednych uważane za zaburzenie, przez innych za szczególną zdolność i powód do dumy.
Więcej o aktualnej edycji festiwalu: www.katonacje.pl

Tropiciele w Muzykowicach

Tropiciele w Muzykowicach to innowacyjny projekt edukacyjny, silnie akcentujący
rozwijanie kreatywności uczestników, syntezę sztuk oraz nowoczesne formy ekspresji artystycznej w przestrzeni
miejskiej, na co dzień niekojarzonej z działaniami kulturalnymi. Stanowi to znaczącą wartość dodaną w stosunku do
realizowanej standardowej działalności edukacyjnej, bazującej na tradycyjnej formie audycji muzycznej z
dostosowanymi do poszczególnych grup wiekowych komentarzem słownym i elementami interakcji. Beneficjentami
niniejszego projektu są dzieci i młodzież z katowickich przedszkoli, szkół i ośrodków prowadzonych przez organizacje
pozarządowe, natomiast pośredni odbiorcy reprezentują pełne spektrum społeczne – wszystkie grupy wiekowe. W roku 2022 odbędzie się II edycja projektu, którego tematem przewodnim będzie teatr operowy.